T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / SANCAKTEPE - Sancaktepe Mesleki Eğitim Merkezi

Çıraklık

 

   

   

   

Çırak:

Çıraklık sözleşmesi esaslarına göre bir meslek alanında mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarını iş içerisinde geliştiren ve öğrencilik haklarından yararlanan kişiye denir.

 Çırak Olmak İsteyenlerde Aranan Şartlar:

  • İlköğretim okulu mezunu olmak,
  • 14 Yaşını doldurmuş, ( 19 Yaşından Büyüklerde Kayıt Olabilir. )
  • Bünyesi ve sağlık durumu, gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak.
  • Eğitim görmek istediği meslekte , bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak

 Çıraklık Eğitimi :

Kurumlarda yapılan teorik eğitim ile işletmelerde yapılan pratik eğitimin bütünlüğü içerisinde bireyleri bir mesleğe hazırlayan, mesleklerinde gelişmelerine olanak sağlayan ve belgeye götüren eğitimi kapsar.

Çıraklık Eğitimine Giriş İçin Sözleşme Yapılması;

İşveren ile çırak ve velisi tarafından imzalanan 4 suret matbu çıraklık sözleşmesi, işyerinin kayıtlı bulunduğu meslek kuruluşuna onaylattıktan sonra Çıraklık Eğitimi Merkezi Müdürlüğüne teslim eder.

Çıraklık Eğitimi Merkezi Müdürlüğü gerekli kayıt ve onay işlemlerini tamamladıktan sonra sözleşmenin 1´er suretini işverene, ilgili meslek kuruluşuna ve öğrenci velisine teslim eder. Sözleşme ve kayıt işlemleri her yıl, yıllık çalışma takviminde belirtilmekle beraber genel olarak Temmuz-Ağustos-Eylül ve Şubat aylarında yapılır..   

Çıraklara Uygulanan Teorik Eğitim;                                 

 Çıraklık dönemi mesleğin temel bilgi ve becerilerin kazandırıldığı dönemdir. 14 yaşını tamamlamış ve 19 yaşından gün almamış olan gençler çırak olarak eğitime devam ederler. Bu eğitim çıraklık sisteminin özünü teşkil etmektedir. Çırakların devam ettiği eğitim süresi 4 yıldır.

Bu eğitimin sonunda ise mesleğine göre 4 yıllık Çıraklık Eğitimi süresince gördüğü derslerden ilk sınav döneminde KALFALIK sınavına girerler. Kalfalık sınavında başarılı olanlara KALFALIK BELGESİ ve USTALIK BELGESİ verilir.

  Çıraklar eğitim süresince haftada 1 gün ( 10 Ders saati ) teorik eğitim görmek üzere çıraklık eğitimi merkezlerine devam ederler.

507 Sayılı Esnaf ve Sanatkârları Kanununa tabi işyerlerinde çalışan çırak yaşındaki gençlerin çıraklık sözleşmesi yapmadan çalışmaları yasaklanmıştır. Bu sebeple çıraklık eğitimi uygulama kapsamına alınmış il ve meslek dallarında çalışan gençlerin çıraklık eğitimi görmesi zorunludur.

Çıraklık döneminde uygulanan haftalık ders dağıtımı mesleklere göre farklılık göstermekdir.

   

   

   

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 09.12.2015 - Güncelleme: 24.03.2020 12:35 - Görüntülenme: 6317
  Beğen | 3  kişi beğendi

Etiketler :
çıraklık,